Radionice & predavanja

Jeste li spremni usvojiti novu vještinu?
Pridružite nam se i provedite vikend s kreativnim polaznicima.

O’pleti

Predstavljanje| 30 min. | u 10:00 h

O’pleti već 11 godina sustavno i uspješno podučava pletenje i kukičanje, a kratko će ga predstaviti Adriana Meglaj.
O’pleti je također rezultat želje da se pronađe vrijeme i mjesto na kojem bi se rukotvorke i rukotvorci mogli družiti i razmjenjivati iskustva. Kako je sve više mladih koji bi rado naučili i sve manje starih koji bi prenijeli znanje, tako je i O’pleti od samih početaka prepoznat kao mjesto na kojem se može započeti u niti opletena avantura.
O’pleti ne djeluje samo u Zagrebu, već je redovan gost u knjižnicama u Splitu, Osijeku, Pločama i Veloj Luci. Dobit ćete sve informacije vezane uz programe i načine provođenja tečajeva tijekom pandemije.

www.opleti.com

Sto niti, sto ćudi

Predavanje | 45 min. | u 14:40 h

Prvi korak u očaravajući svijet pređa
Jeste li se ikad upitali zašto neka vuna pika, zašto svila sjaji, a lan tako paše ljeti? Jeste li se zagledali u nit pređe i primijetili da su neke cjelovite a druge se sastoje od mnoštva tanjih niti? Na ovom predavanju poći ćemo u zanosan svijet vlakana, njihove obrade, bojenja i sukanja kako bi se dobilo predivo.
Ono divno, mekano klupko u koje se zaljubimo na prvi dodir ponekad nas razočara kad postane konačni predmet. Saznajte što ulazi u nit prediva i kako se ona stvara, uz razgovor i primjere, pa ćete lakše uspješno spariti pređu s projektom. Neka ovo bude početak vašeg putovanja prema upoznavanju i razumijevanju šarenog i raznolikog svijeta klubaka.

Predavačica:
Tea Šilić, vl. obrta Igla i kukica
Za Teu sve je počelo s materijalima. Naučila je plesti jer su vuneni predmeti koje je željela nositi bili slabo dostupni u trgovinama. Kad je shvatila da su vunene pređe jednako teško dostupne, pokrenula je vlastitu mrežnu trgovinu pređama – Iglu i kukicu. Što je više radila s vunom i ostalim materijalima od kojih se izrađuju pređe, sve su je više oduševljavali. Pozadina u biologiji i zaštiti prirode omogućila joj je dublji uvid u nastanak i sastav tih čudesnih niti te ju je potaknula da širi i produbljuje znanje o sirovinama i izradi pređa. Sad ovo znanje i iskustvo želi podijeliti s vama, a kad ga poslušate, vidjet ćete kako je bolje razumijevanje niti korisno svakoj pletilji i pletaču.

www.obrt-iglaikukica.hr

Udruga majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina

Predstavljanje | 30 min. | u 13:15 h

Ako vas zanima očuvanje predivne kulturne baštine, tj. izvornog hrvatskog suvenira ili vas općenito fascinira čipkarenje, pozivamo vas da poslušate predstavljanje.
O radu udruge, iskustvima, angažmanima i budućim planovima govorit će nam predsjednica udruge, gđa. Ruža Levačić. Uz gđu. Levačić družit ćemo se i s ostalim majstoricama lepoglavske čipke.

http://pubweb.carnet.hr/udrugamajstoricacipke/

Makrame

Radionica za početnike | 2,5 sata | u 15:30 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Makrame je drevna vještina vezivanja čvorova u određene uzorke, koji se mogu iskoristiti za cijeli niz kreativnih uporaba od nakita, torbi, držača za biljke do zidnih dekoracija i odjeće. Tijekom stoljeća čvoričanje se razvijalo i usavršavalo u svim kulturama i dijelovima svijeta, a danas je prihvaćeno kao umjetnički oblik izražavanja, te zadnjih nekoliko godina veliki trend u uređenju doma.
Polaznici radionice će naučiti vezivanje osnovnih čvorova na primjeru držača za biljke. Gotova kreacija je lijep, moderan i ekološki ukras za dom, koji će polaznici ponijeti sa sobom.

Prikladno za: početnike.
Radionica je namijenjena početnicima i na njoj će usvojiti praktična znanja o načinu rada i materijalima, te vezivanju osnovnih čvorova koji su jednostavni za učenje i čine temelj za buduće projekte. Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2,5 sata

Vaša intruktorica: 
Daniela Stilin
stoji iza fantastičnog branda Stilin Designs. Izrađuje rukotvorine tehnikom makrame, pletenjem i vezom. Proizvodi nastaju rukama i iglama na način kako su se izrađivali stoljećima, ali odišu modernim dizajnom što ih čini poželjnima u suvremenim interijerima i odijevanju. Uz izradu rukotvorina bavi se i podukom makrame vještine za početnike i napredne.

https://stand.hr/stilin-designs/

www.etsy.com/shop/StilinDesigns

Pletenje

Radionica za početnike | 2 sata | u 10:30 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Željeli ste već neko vrijeme naučiti držati igle u rukama i pokušati plesti?
Dosta čekanja – sada imate priliku naučiti držati niti i igle u rukama, započeti svoj prvi pleteni projekt i naučiti osnove.

Prikladno za: početnike
Ne trebate znati baš ništa da biste sudjelovali na ovoj radionici, treba vam samo volja za pletenje! Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2 sata

Vaša instruktorica:
Adriana Meglaj, arhitektica i instruktorica pletenja i kukičanja. Osmišljava i vodi tečajeve O’pleti već 11 godina.
Uz podučavanje drugih, konstantno radi na osobnoj edukaciji i razvijanju vještine, kako bi radionice i tečajevi bili inovativni, zanimljivi te išli u korak s trendovima.
Adriana posjeduje prestižni certifikat Američkog savjeta za umjetnosti nitima, Craft Yarn Council kao međunarodni instruktor pletenja i kukičanja.

www.opleti.com

Lepoglavska čipka

Radionica za početnike | do 3 sata | u 14:00 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Ako ste ikada razmišljali o izradi čipke, ovo je izvrsna prilika da si ispunite želju i steknete novo iskustvo. Lepoglavska čipka vrsta je čipke na batiće, koja potječe iz grada Lepoglave te nosi oznaku Izvorno hrvatsko. Ova predivna čipka je još davne 1937. nagrađena zlatnom medaljom na Svjetskom sajmu (EXPO) u Parizu.

Prikladno za: početnike.
Nemojte se obeshrabriti brojem batića, sve se može savladati. Na ovoj radionici naučit ćete jedan od klasičnih motiva; stazicu. Materijal i pribor su osigurani. Pribor vraćate učiteljicama nakon završetka radionice, a vama ostaje vaš rad, tj. napravljena čipka.

Broj mjesta: 5
Trajanje: do 3 sata (po potrebi)

Vaše instruktorice:
članice prve generacije Udruge majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina. Bave se izradom čipke još od 1997., a podučavaju i vode udrugu od 2004. godine.

Udruga majstorica lepoglavske čipke

Idrijska čipka

Radionica za početnike | 3 sata | u 10:00 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Ako ste mislili da se čipkarenjem strastveno bave samo strpljive gospođe, tete i bake, grdno se varate. S apsolutnim oduševljenjem vam predstavljamo Igora Beroša – mladog, ali iskusnog hrvatskog čipkara, koji će vas upoznati s idrijskom čipkom.
Idrijska čipka vrsta je čipke koja se stoljećima proizvodi u Idriji i važan je dio slovenske kulturne baštine. Ime je dobila po gradu Idriji, glavnom i najstarijem slovenskom čipkarskom središtu, u kojem od 1876. neprekidno djeluje poznata idrijska čipkarska škola.

Prikladno za: početnike.
Na radionici će polaznici dobiti uzorak cvjetnog motiva. Naučit će izradu uske stazice koja se radi s 5 pari batića, izradu zavoja i spajanje. Materijal i pribor su osigurani. Pribor vraćate učitelju nakon završetka radionice, a vama ostaje vaš rad, tj. napravljena čipka.

Broj mjesta: 5
Trajanje: 3 sata

Vaš instruktor:
Igor Beroš rođen 7. kolovoza 1986. u Našicama. Rano djetinjstvo, do polaska u školu, proveo u Podravskim Podgajcima, a zatim dolazi u Zagreb gdje živi i danas. Za ljubav prema ručnim radovima i kulturnoj baštini zaslužna je baka Slavica koja mu je prenijela i prvo praktično znanje i naučila ga kukičati (heklati). Baka Slavica vjerojatno i nije bila svijesna koju je lavinu pokrenula jer su interesi nakon toka samo rasli. Kako to i inače bude u životu nikada nismo zadovoljni s onim što znamo i želimo više. Uskoro je Igor savladao i tehnike tkanja, pletenja, veza, šivanja….Djed Josip, stolar, naučio ga je osnove svog zanata, tako da i danas balansira između takozvanih „muških“ i „ženskih“ poslova.

Moderno doba ruši barijere u učenju i pronalaženju informacija i 2013. Igor prvi put dolazi u dodir s čipkom na batiće. Youtube, Pintarest, FB i prijateljstva s ljudima koji su spremni podijeliti svoje znanje (znanje je jedina stvar koja se dijeljenjem umnožava) pronašao je ono nešto – ČIPKU.
Uz veliku pomoć Renate Guggi, završenog tečaja u Ivancu savladava tehniku čipke na batiće.
Paralelno uz učenje praktične izrade čipke, započinje i istraživanje povijesti čipkarstva na našim područnjima. Od skoro zaboravljene čipke na batiće iz Dubrovnika, svima poznate lepoglavske čipke, nešto manje poznate svetomarske čipke, pa sve do poculica iz Virovitice koju su također ukrašene čipkom na batiće.

2014. započinje s radionicama i tečajevima u Zagrebu, a u suradnji s Gradskim muzejem Virovitica rekonstruira motive čipke s poculice i održava radionice u Virovitici. Svakodnevnim radom i istraživanjem prikuplja i objedinjuje poznate i manje poznate činjenice o Zlati pl. Šufflay, hrvatskoj učiteljici, stručnjakinji za narodni tekstil i promicateljici lepoglavskoga i nacionalno-sakralnoga čipkarstva.

S istomišljenicima iz cijelog svijeta pokreće festival Men making lace. Prvi festival održan je 2018. u Slovačkoj.

 

Suho filcanje

Radionica za početnike | 2,5 sata | u 17:15 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Filcanje je tehnika obrade češljane vune. Vunene niti se pomoću igle (kod suhog filcanja) termičkim i mehaničkim djelovanjem isprepliću te stvaraju tkaninu ili čvrsti predmet. Proces izrade je svakako zanimljiv, a najljepše je vidjeti kako iz “ničega” stvoriti “nešto”. Ruke su naš alat, mi smo jedinstveni kreatori!

Prikladno za: početnike.
Polaznici ne trebaju znati nikakve osnove. Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2,5 sata

Vaša instruktorica:
Ivna Hraste, dipl. grafički dizajner (Studij dizajna pri Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu), bavi se grafičkim dizajnom, umjetnošću, izradom nakita te odjevnih i uporabnih predmeta od vune. Ivna je od djetinjstva bila “omađijana” ručno izrađenim šeširima i papučama od vune i pitala se; “e, a kako..? “. Od kada je naučila izrađivati ta umjetnička djela, znanje želi ponuditi svima koji vole vunu kao i zasukati rukave.

www.ivnahraste.com

Kukičanje 3D zvjezdice

Radionica za napredne početnike | 2 sata | u 12:35 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Za ljubitelje kukičanja (heklanja)  tu je simpatična radionica na kojoj ćete napraviti mali, ali cjelovit projekt. Vratit ćete se kući sa zvjezdicom, koja može biti privjesak za ključeve, dio mobila iznad dječjeg krevetića ili recimo simpatičan ukras za bor, za ovogodišnji Božić! 🌟🎅
Izrada zvjezdice je laka i apsolutno zarazna – jednom kad sheklate jednu, htjet ćete ih sheklati u svim bojama.

Prikladno za: napredne početnike.
Jedino predznanje koje polaznik treba imati jest da zna heklati niski štapić te da zna heklati u krug. U izradi se koriste i poluštapić, poluvisoki i visoki štapić, no bez straha – njih ćete naučiti na radionici, ako ih još niste savladali. Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2 sata

Vaša instruktorica:
Maša Žarnić, umjetnica koja posljednjih 15 godina stvara pod pseudonimom Sušena Žemljica i podučava druge opuštajućoj vještini heklanja, a osim toga umjetnost koristi i u terapijske svrhe, kao praktičarka ekspresivne art terapije i tjelesno orijentirane psihoterapije.
Kroz njene ruke prošlo je tisuće kilometara pređe – naime, hekla od malena, kada su joj mama i baka prenijele ovo lijepo znanje.
Danas je Maša vrlo iskusna instruktorica heklanja i zarazit će vas svojom kreativnošću. Za Mašu je kukičanje zen praksa, s njom ćete definitivno osjetiti mir, ravnotežu i opuštanje.

 

Kukičanje graffiti sličice – oka

Radionica za napredne početnike | 2 sata | u 18:00 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Zagrebačkom eventu koji tematizira pređu svakako treba i dobri vuneni duh Zagreba, a za nas je to Voona, tj. Ivona Martinčić, & njezino slomljeno vuneno srce – poznata street art instalacija na Gornjem Gradu.
Ivona nam dolazi na festival i pripremila je atraktivnu radionicu; graffiti oko! Izrađujemo graffiti sličicu koja će se aplicirati na odjevni predmet ili torbu. Sličicu možete i lijepiti na zid ili uokviriti kao svoje malo umjetničko djelo.

Prikladno za: naprednije početnike (poznavanje lančića I štapića)
Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2 sata

Vaša intruktorica:
Ivona Martinčić naučila je plesti još kao mala, a znanje je preuzela od majke.
No, pletenje je kao tradicionalnu vještinu uklopila u interijere, a za to je kriv London! 😊 U Londonu je studirala dizajn interijera i obilazila je sajmove dizajna kao izvor inspiracije. Tako je započela eksperimentirati s pletenjem, materijalima i nekonvencijalnim “freestyle” tkanjem te pokrenula brend Voona. Surađivala je i izlagala na Zagreb Design Week-u, no svi je poznajemo i volimo po njezinom vunenom srcu. Riječ je o street art instalaciji na Gornjem Gradu, nastaloj s idejom da se pokrpaju nedostaci u gradu.

Vezenje zidnjaka

Besplatna radionica za početnike | 2 sata | u 12:35 h

Udruga “Škrinjica” iz Vinkovaca, pokazat će vam kako se ručno vezu zidnjaci – kuharice. Na ovoj radionici proći ćete kroz 3 tehnike veza i dobro se zabaviti – zidnjaci uvijek nose neku šaljivu poruku! Udruga “Škrinjica” na ovaj način želi pokazati kako se nešto tradicijsko može primijeniti na nešto suvremeno.

Prikladno za: početnike, no dobrodošli su i oni s iskustvom
Materijal i pribor su osigurani.

Broj mjesta: 10 (besplatno sudjelovanje za 10 polaznika, ostali mogu gledati)
Trajanje: 2 sata

Vaši intruktori:
Udruga “Škrinjica” je udruga zanesenjaka, ljubitelja tradicije i ručnoga rada, koja želi oteti zaboravu znanja i vještine naših djedova i baka, znanih i neznanih majstora i majstorica te ih sačuvati za djecu, unuke i praunuke.
Udruga već 15 godina organizira radionice uglavnom vezane za tradiciju i načine izrade ručnog rada; tkanje, zlatovez, vez, necanje, prandžanje, pripit, rasplit. Također djeluje kroz radionice  šaranja tikvica, keramike i lončarstva.

Udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca

Predstavljanje i kratka modna revija  |10-15 min. | u 11:00 h

Etno udruga “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca ove godine slavi 10. rođendan. Predstavit će nam se kratkim izlaganjem i malom modnom revijom.
Udruga vodi radionice sunčane čipke – motiva, kukičanja, čunčanja, pletenja, veza, zlatoveza, čičkanca, toledo, tkanja na stanu i razboju.
Članovi također izrađuju ukrase od kukuruzne šuške, tradicionalan i moderan nakit, etno frizure, svijeće te božićne i uskršnje suvenire, uvezuju dukata, pletu čarape, štucne i vežu prandže.
Gostovali su diljem Hrvatske i inozemstva. Tiskali su letke “Priplet”, “Zlatovez”, “Vuna- inspiracija kroz stoljeća”, “Šlinga i toledo – od miraza do mode” i “Šokačka sunčana čipka – motivi”.

Motivi – Sunčana čipka

Radionica za početnike | 2 sata | u 11:10 h
Rezerviraj svoje mjesto putem Entria!

Motivi – sunčana čipka oblik su jedinstvenog slavonskog veza. Motivi  se izrađuju na drvenim (ili plastičnim) okvirima koji su po rubu zarezani – »nazubljeni« i najčešće su okruglog, ovalnog ili kvadratnog oblika. Pamučni konac zrakasto se namotava tvoreći osnovu poput sunčanih zraka. Preplitanje kreće iz sredine u krug koncem iste ili druge boje. Ovisno o mašti i vještini, nastaju različite mustre bezvremenske ljepote.

Prikladno za: početnike
Materijal i pribor su osigurani.
Okvire nakon skidanja svoje izvezene čipke možete po želji kupiti od članica udruge te nastaviti vježbati te izrađivati sunčanu čipku i nakon festivala.

Broj mjesta: 10
Trajanje: 2 sata

Vaše instruktorice:
Članice etno udruge “Vrijedne ruke” iz Vinkovaca.
Organiziraju već 10 godina radionice sunčane čipke – motiva, kukičanja, čunčanja, pletenja, veza, zlatoveza, čičkanca, toledo, tkanja na stanu i razboju. Izrađuju ukrase od kukuruzne šuške, tradicionalan i moderan nakit, etno frizure, svijeće te božićne i uskršnje suvenire, uvezuju dukata, pletu čarape, štucne i vežu prandže.