Izlagači

Izlagači Zagreb Yarn Craft Fest-a ponudit će jedinstvene pređe, alate i pribor te proizvode od pređe izrađene s ljubavlju.

UNITAS d.d.

Tvornica konca za ručni rad

Unitas je jedini proizvođač i izvoznik konca u Republici Hrvatskoj. Izvozi preko 80% ukupne proizvodnje u zemlje širom svijeta. Najznačajnije su Njemačka, Italija, Rusija i druge. Unitas je svojim koncima isprepleo cijeli svijet! 💙
Ova firma koristi prirodnu sirovinu, pamučno predivo visoke kvalitete, certificirano Öeko-tex Standard 100 certifikatom, a i svoju proizvodnju su certificirali istim. Dokaz je to proizvodnje koja ne rabi štetne kemikalije te je konac siguran za zdravlje svih, pa i za djecu.

Pored pamučnog prediva, uključujući i jedan od najboljih svjetskih pamuka – egipatsku GIZU iz kojeg se proizvode konci za vez “Runolist” i “Ljubica”, u proizvodnji koriste i 100% viskozna prediva, mješavine viskoze i pamuka, pamuka i akrila i druge mješavine prema zahtjevima tržišta.

Proizvodni program između ostalih uključuje:
✔️ Konac za heklanje: Tulipani, Ljiljani i drugi
✔️ Konac za vez: Ljubica, Runolist, Vesna, Suncokret i drugi
✔️ Konac za pletenje: Hana, Janja, Mirjana, Mare, Helena i drugi

✔️ Konac za izradu čipke: Perla, Lepa, Leptiri i drugi

www.unitas.hr


Zlato runo

Online trgovina materijala i pribora za rukotvorine

Slovenska tvrtka Elanda d.o.o. nudi materijale i pribor za rukotvorine u online trgovini www.zlatoruno.com.

U ponudi imaju raskošan izbor renomirane tvrtke Scheepjes iz Nizozemske, koja
primjerice nudi jako veliki broj boja za svaku pređu, npr. Catona pamučna pređa dostupna je u čak 113 boja! Pređa je bezopasna za zdravlje i proizvedena bez zagađivanja okoliša.

Islandska ovčja vuna ima jedinstvena svojstva; lagana je i izuzetno topla. Bezvremenski lijepu vunu Lopi s Islanda, pogledajte ovdje.

Spomenimo još jednu tvrtku s dugogodišnjom tradicijom – Opal Pullover&Sockenwolle iz Njemačke. Tvrtka je poznata po dizajnerski savršenim, šarenim pređama s visokim udjelom (75%) visokokvalitetne vune od kojih se izrađuju čarape (ali, ne samo čarape).

Raznovrsna ponuda makrame konopa kreće se od tanjih do debljih, od pletenih do upredenih i u širokom rasponu boja.
Trgovina „Zlato runo“ nudi i veliki izbor goblena te šablona za dijamantno slikanje.
To je proces vrlo sličan vezenju, ali se umjesto konca koristi akrilni kamen, a igla se zamjenjuje pincetom.

Dostupni su i razni setovi koji su vrlo prikladni kao poklon. A tu je dakako i popratni pribor; od igala za pletenje i kukičanje, pribora za izradu makramea, konca za vez do pribora za izradu torbi.

“Zlato runo” Vam želi ugodno pregledavanje online trgovine, puno kreativne inspiracije i ostvarenje predivnih projekata!

Zlato runo

Kravelli

Trgovina visokokvalitetnih, ručno izrađenih preslica i popratnog pribora

Kravelli je vaše novo odredište za ručno izrađene te visokokvalitetne preslice i popratni pribor! Brend je osnovala gruzijska novinarka i spisateljica Dea Tsutskiridze.

Kravelli proizvodi su više od pukog alata za predenje pređe; oni su utjelovljenje bogate i živopisne kulturne baštine regije Kavkaza. Cilj brenda je ujedno i promocija gruzijsko-kavkaske kulture predenja pređe te ponuda jedinstvenih preslica svim dizajnerima pređe u svijetu.
Svi alati i pribor izrađeni su ručno u Gruziji, a koriste se samo najbolji materijali i tradicionalne tehnike. Kravelli se ponosi svojim radom i nastoji stvoriti proizvode koji nisu samo lijepi, već i praktični i izdržljivi.

“Kravelli” Vam želi ugodan pregled online trgovine i veseli se da će Vam uskoro i u živo pokazati i ponuditi jedinstvene, ručno izrađene preslice i dodatke, koji slave ljepotu i baštinu gruzijsko – kavkaske kulture.

KRAVELLI

NP Krka

Javna Ustanova

Nacionalni park „Krka“ smješten je na području Šibensko-kninske županije i obuhvaća površinu od 109 km² najljepšeg toka rijeke Krke i donji tok rijeke Čikole.
Nacionalnim parkom „Krka“ upravlja Javna ustanova u nadležnosti Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja RH.

Upoznajte tradicijsko rukotvorstvo područja NP Krke, okušajte se u osnovama tkanja. Najmlađe posjetitelje očekuju i kreativne radionice!

www.npkrka.hr

Likamee

Ivana Ezel, vlasnica brenda Likamee i dizajnerica unikatnih, ručno izrađenih tepiha od ličke vune

Brend Likamee, u skladu s upcycling filozofijom, koristi recikliranu ličku vunu – tj. ono što preostane od šišanja ličkih ovaca – za izradu ručno izrađenih vunenih
tepiha u svim oblicima i veličinama, bojama i kombinacijama.
Na ovaj način sprječava se gomilanje otpada koji zagađuje okoliš, a pritom nastaju fantastična umjetnička djela.

Tepisi su izrađeni u tehnici suhog filcanja. Za svaki tepih su potrebni sati i sati rada.
Procedura ukratko izgleda ovako: od početnog pranja, sušenja i grubog raščešljavanja sirove ličke vune te zatim ručnog čišćenja, do polaganja tankih raščešljanih slojeva sirove vune na spužvu, koji se zatim ručnim alatima (iglama) utiskuju u spužvu. Kad je proizvod gotov, odvaja se od spužve, nakon čega slijede završni radovi. Svaki je tepih ručni rad, unikatan i neponovljiv.
Osim filcanih tepiha Likamee u ponudi ima i pletene vunene tepihe, izrađene u tehnici pletenja filcanih pletenica. Sva vuna potječe od autohtone pasmine ovaca, po nazivu pramenka, s područja Hrvatske.

Iza brenda Likamee stoji dizajnerica Ivana Ezel, koja zajedno s majkom Nadom i ocem Ivom izrađuje ova prekrasna, topla umjetnička djela.

Likamee

Bolkica

Ivana Bolković, dizajnerica heklanih torbi

Iza hrvatskog brenda Bolkica krije se vještina heklanja, koju je vlasnica brenda, Ivana Bolković, naučila od svoje bake. Prva rukotvorina koju je Ivana isplela je kaputić za svoju mezimicu Lulu. Nakon kaputića slijedile su kape, a onda se zaljubila u Zpagetti yarn ili reciklirani pamuk, koji ju je osvojio jer sadrži ekološku komponentu.

Brend Bolkica nudi predivne torbice raznih veličina i neodoljivog izgleda.
Pri izradi Ivana najčešće koristi prirodne materijale; pamuk i drvo, a svaka torbica nastaje spontano. Osim heklanja, Ivanu privlači i čitanje, pa je tako osmislila i posebnu torbu / futrolu za knjigu.

HORKUD “Golub” Bjelovar

Sekcija za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo

HORKUD “GOLUB” BJELOVAR stoljetno je kulturno društvo, u kojem djeluju brojne sekcije: zbor, tamburaški orkestar, folklor, mali folklor, povijesna sekcija te sekcija tradicijskog tekstilnog rukotvorstva.

Sekcija za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo predstavit će na ovogodišnjem ZYCF-u svoje ručne radove i vodit će besplatnu radionicu jedinstvene čipke na drot. Uprava za zaštitu kulturne baštine stavila je pod preventivnu zaštitu čipku na drot koju su članovi sekcije u bjelovarskom kraju pronašli te rekonstruirali..

“Vrijedne ruke” Vinkovci

ETNO UDRUGA ZA IZRADU STARIH I ZABORAVLJENIH RUČNIH RADOVA

“Vrijedne ruke” Vinkovci istražuju, obnavljaju i prezentiraju ručne radove putem etnorevija, izložbi i radionica.

Udruga je nastala u veljači 2011. s ciljem istraživanja i očuvanja starih tehnika ručnoga rada, koje su na području Slavonije i Srijema izrazito brojne i raznolike.
Članice udruge svjesne su da u njihovoj okolini mnoge žene vrijedno rade, ali njihove rukotvorine rijetko budu javno dostupne, svoj rad su usmjerile u pet pravaca:
– istraživanje starih tehnika ručnog rada putem posjeta etnološkim odjelima muzeja, zbirkama radova časnih sestara, posjeta starim šokačkim kućama i privatnim zbirkama nošnji;
– usavršavanje tehnike izrade svake vrste ručnog rada putem redovnih radionica i u suradnji s kulturnim centrima, KUD-ovima, udrugama, gradskom knjižnicom i sl.
– prezentacija radova putem izložbi
– modne revije etno-odjeće
– izdavanje deplijana o raznim tehnikama ručnog rada PRIPLET, ZLATOVEZ, VUNA-INSPIRACIJA KROZ STOLJEĆA, ŠLINGA I TOLEDO – OD MIRAZA DO MODE, SLAVONSKA SUNČANA ČIPKA – MOTIVI, VEZ I SVILOVEZ.
Ove godine priprema se i deplijan HEKLANJE!
– radeći godinama na istraživanju i promicanju zavičajne kulture, podigle su istovremeno i razinu samopoštovanja žena u srednjim i zlatnim godinama.

 

Na ovogodišnjem ZYCF-u “Vrijedne ruke” će:

  • izlagati rukotvorine na štandu
  • voditi početničku i naprednu radionicu heklanja “Heklanje je radost stvaranja”
  • održati 2 modne revije etno-odjeće “Heklanje” i “Šahovnica”
Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin

Udruga majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina

Udruga majstorica lepoglavske čipke prve generacije

Udruga je osnovana i registrirana 2004. Cilj i svrha Udruge je očuvanje čipkarske tradicije, tradicije stvaranja uporabnih i ukrasnih unikatnih predmeta, nakita, te suvenira svih vrsta.

Prva generacija majstorica lepoglavske čipke završila je srednjoškolski program osposobljavanja za izradu lepoglavske čipke 2003. Među njima su bile i osnivačice Udruge majstorica lepoglavske čipke Varaždin: Ružica Cikać, Danica Korade, mr. Ruža Levačić i Božena Vragović, koje su ujedno i jedne od osnivačica Zadruge lepoglavske čipke Lepoglava.

Uz čipku izrađuju se uporabni i ukrasni predmeti sa heklicom ili kukicom, pletaćim iglama i lađicom. Među njima se posebno ističu naušnice, ogrlice, ukosnice, prstenovi, razne vrste tabletića i stolnjaka, jastučnica, podmetača, kapa, šalova i drugih odjevnih predmeta.  Izrada goblena, tapiserija, makramea je također jedna od tehnika koja se može učiti u Udruzi.
Zlatovez je tehnika koja isto tako budi interes članica. Izrađuje se slavonski zlatovez (preko kartona), te zlatovez koncem na platnu i papiru. Motivi su autohtoni, a stavljaju se na uporabne predmete, nakit i slike.
Kraluš ili izrada uporabnih predmeta i nakita od perlica, jedna je od tehnika koja se često koristi. Najčešće se izrađuju ogrlice, narukvice i prstenovi.

Udruga majstorica lepoglavske čipke Varaždin

Felt Loved

Diana Botica, vlasnica i dizajnerica branda

Ovaj brend nastao je iz ljubavi prema filcanju, pa je tako nastao i naziv “Felt Loved” (Felt je engleska riječ za filc). Vlasnica ovog brenda zaljubila se u vunu još u ranom djetinjstvu, gledajući baku kako češlja i prede vunu. Uz mamu je naučila plesti već s pet godina, a mnogo kasnije otkrila je čarobni svijet filcanja.
Diana smatra da svijetu treba više topline, boje i radosti te to pokušava prenijeti svojim vunenim uradcima.

Udruga Sikirevački motivi

Udruga „Sikirevački motivi“

Udruga je osnovana 2008. s ciljem unapređivanja i razvitka, kao i sačuvanja izvornog ručnog rada, te zaštite motiva kao izvornog sikirevačkog proizvoda. Isto tako cilj udruge je sačuvanje cjelokupne izvorne slavonske baštine. Osim očuvanja umijeća izrade motiva, članice udruge njeguju i ostale tehnike izrade ručnog rada:

-šlinganje
-heklanje
-izrada zlatoveza
-isicanje
-vezenje
-tkanje

Članice udruge održavaju niz radionica izrade motiva za odrasle osobe i djecu školskog uzrasta. Rad udruge promovira se i sudjelovanjem na nizu manifestacija različitog karaktera; na Međunarodnom Festivalu čipke u Lepoglavi, u okviru Đakovačkih vezova, Vinkovačkih jeseni, Požeškog festivala, na sajmovima u Sl. Brodu, Zagrebu, Dubrovniku i nizu ostalih manifestacija.

Udruga Sikirevački motivi

Make you macrame

Tea Babić, vlasnica i dizajnerica makrame brenda

Make you macrame vam donosi ukrasne i uporabne predmete, ručno izrađene u makrame tehnici.
Od fantastičnih torbi u boho stilu i držača tegli za cvijeće do predivnih zidnih ukrasa, bookmarkova (straničnika)…Osim na facebooku i instagramu, Make you macrame potražite i u Etsy online shopu.

Štrikeraj café

Udruga i Centar OZANA provodi programe za mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama te kroz svoj Štrikeraj café okuplja sve ljubitelje pletenja i kukičanja, te zajedno s njima, plete topliji i humaniji svijet.

Štrikeraj café u Ulici grada Vukovara 239 otvorenih je vrata svima koji se žele pridružiti u kukičanju ili pletenju, kao i onima koji žele učiti i usvajati te vještine (individualna poduka). Dobro došli su i svi oni koji na bilo koji način žele podržati i širiti naše inicijative, sudjelovati u njima od kuće, donirati vunu i pribora, organizirati povremene ili redovne radionice te im je potrebna naša podrška.

Udruga Ozana / Štrikeraj café osmišljava i provodi inicijative pletenja i kukičanja u koje se svatko može uključiti neovisno o stupnju usvojenosti vještina, za svakog jednako izazovne i zanimljive, svatko može doživjeti uspjeh svojim doprinosom, a proizvodom koji nastane pomažemo određenoj skupini u potrebi. Inicijative obično uključuju i pletene i kukičane instalacije i intervencije u prostor.

Trenutno provodi i inicijativu pletenja zajedničkog šala od čiste vune, kojim će ogrnuti božićno drvce u Klinici za psihijatriju Vrapče  te poziva sve zainteresirane da tijekom trajanja ZYCF festivala ispletu nekoliko redova zajedničkog šala. ❤️ 🥰

Udruga OZANA
Štrikeraj café

Mativ-obrt za proizvodnju

Dizajn i ručno tkanje tkanina, šalova i pašmina

Iza brenda MATIV stoji Ivna, dizajnerica i vlasnica zanatske radionice MATIV (2007.) za dizajn i ručno tkanje tkanina, šalova i pašmina. Ivna je do danas proizvela stotine i stotine izvrsnih šalova i tkanina. Neke od njih i za domaće modne dizajnere. Svaki šal ili pašmina izrađena u radionici apsolutno je unikatno umjetničko djelo, priznato i licencirano od strane Hrvatske obrtničke komore.
Ručno tkanje na drvenom tkalačkom stanu Ivnin je doprinos starom zanatu izrade tradicionalnih drvenih tkalačkih stanova, a svaki ručno tkani proizvod na prekrasan način prikazuje vrijeme, trud, talent i vještinu uloženu u njegovu izradu.

MATIV