Radionice & predavanja

Jeste li spremni usvojiti novu vještinu?
Pridružite nam se i provedite vikend s kreativnim polaznicima.

Heklanje je radost stvaranja – početnici

Besplatna radionica heklanja, za početnike | cca. 90 – 120 min.

Etno udruga Vrijedne Ruke iz Vinkovaca održat će početničku radionicu heklanja.

Na radionici ćete:
1. proučavati fotografije predmeta izrađenih heklanjem kao motivacija, te primjena u nošnjama
2. učiti osnovni bod heklanja – lančić, zatim stupić bez navijutka, te s jednim i dva navijutka
3. izraditi jednostavniji heklani predmet

 

Prikladno za: početnike
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: 10
Trajanje: 90 -120 minuta
Vaše instruktorice: Članice udrugu “Vrijedne ruke” Vinkovci

 

Heklanje je radost stvaranja – napredni

Besplatna radionica heklanja, za napredne  | cca. 90 – 120 min.

Etno udruga Vrijedne Ruke iz Vinkovaca održat će i naprednu radionicu heklanja.

Što vas očekuje na naprednoj radionici heklanja:
1. čitanje mustri i izrada predmeta
2. povezivanje heklanja i tkanja

Prikladno za: napredne ljubitelje heklanja, tj. poznavanje osnovnog boda heklanja
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: 10
Trajanje: 90 – 120 minuta
Vaše instruktorice: Članice udrugu “Vrijedne ruke” Vinkovci

 

Čipka na drot

Besplatna radionica za poznavatelje osnovnog znanja u heklanju | cca. 2 sata

Predstavljanje Sekcije za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo Horkud “Golub” Bjelovar & besplatna radionica ČIPKE NA DROT.
HORKUD “GOLUB” BJELOVAR stoljetno je kulturno društvo, u kojem djeluju brojne sekcije: zbor, tamburaški orkestar, folklor, mali folklor, povijesna sekcija te sekcija tradicijskog tekstilnog rukotvorstva.
Sekcija za tradicijsko tekstilno rukotvorstvo predstavit će na ovogodišnjem ZYCF-u svoje ručne radove i vodit će besplatnu radionicu jedinstvene čipke na drot.

Uprava za zaštitu kulturne baštine stavila je pod preventivnu zaštitu čipku na drot koju su članovi sekcije u bjelovarskom kraju pronašli te rekonstruirali.

Prikladno za: sve koji poznaju osnovno znanje heklanja
Poželjno je da sudionici radionice imaju osnovno znanje heklanja (izrada lančića, niskog i visokog stupića).
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: 5
Trajanje: 2 sata
Vaše instruktorice:
  Melita Blazonija i Ivanka Kurtanjek iz Horkud-a “Golub” Bjelovar.

Nit po nit, pregača

Besplatna radionica za djecu, sastoji se od 3 komponente | cca. 45 min svaka

Besplatna radionica “Nit po nit, pregača” vezana je uz temu tkanja, radionica ima tri komponente i, uz tradiciju, djecu se uči i 3R principima (reuse, reduce, recycle). Svoje radove djeca mogu ponijeti sa sobom!

 

  1. IZRADA TKANOG UKRASA
    Na kartonskom tkalačkom stanu djeca izrađuju ukras. Otkani ukras se stavlja na granu i tako služi kao dekoracija. Razvijaju se motoričke vještine. S obzirom da se djeca koriste plastičnom iglom za provlačenje vune, potrebna je koncentracija i preciznost za provlačenje niti, pa se djeca uče i strpljivosti.
  2. TKANJE PAPIROM – 3R
    Djeca na papirnatim predlošcima s papirnatim trakicama tkaju tradicionalni uzorak. Otkani uzorak se lijepi na vrećicu izrađenu od starog papira pa radionca ima i 3R komponentu. Razvijaju se motoričke vještine, potrebna je koncentracija i preciznost, djeca se uče i strpljivosti.
  3. TKANJE NA DJEČJEM TKALAČKOM STANU
    Na dječjim tkalačkim stanovima uče se osnove tkanja, razvijaju se motoričke vještine; kako se niti provlače prstima kroz osnovu. Potrebna je koncentracija i preciznost, pa se djeca uče i strpljivosti.

Prikladno za: djecu vrtičke dobi 4-7 godina i niže razrede osnovne škole
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: cca. 8
Trajanje: svaka radionica traje cca. 45 min.
Vaše instruktorice: Svaku komponentu radionice vode po dva djelatnika Ustanove NP Krka.

www.npkrka.hr

Ispleteno prstima

MASTERCLASS za početnike | 90 min.

Radionicu možete rezervirati na stranici => KOTIZACIJE.
U cijenu masterclassa uračunata je ulaznica na festival, ne morate je dodatno kupovati.

Uz posebno pripremljenu nit, duž koje su ufiksirane očice, nisu potrebne igle za pletenje. Nakon što se savladaju osnove uplitanja, nema ograničenja što se može isplesti.. samo je mašta ograničenje za pletenje ovom iznimno mekom i ugodnom pređom!

Prikladno za: početnike (od 8 do 108 godina!)
Materijal i pribor su osigurani. Sve što ispletete, nosite sa sobom kući.
Broj mjesta: maks. 15
Trajanje: 90 minuta

Vaša instruktorica: Adriana Meglaj, arhitektica i instruktorica pletenja i kukičanja. Osmišljava i vodi tečajeve O’pleti već 13 godina.
Uz podučavanje drugih, konstantno radi na osobnoj edukaciji i razvijanju vještine, kako bi radionice i tečajevi bili inovativni, zanimljivi te išli u korak s trendovima. Adriana posjeduje prestižni certifikat Američkog savjeta za umjetnosti nitima, Craft Yarn Council kao međunarodni instruktor pletenja i kukičanja.

www.opleti.com

Masterclass Lepoglavska čipka ZYCF 2023

Lepoglavska čipka

MASTERCLASS za početnike | 90 min.

Radionica je rasprodana. Nema više slobodnih mjesta!

Ako ste ikada razmišljali o izradi čipke, ovo je izvrsna prilika da si ispunite želju i steknete novo iskustvo. Lepoglavska čipka vrsta je čipke na batiće, koja potječe iz grada Lepoglave te nosi oznaku Izvorno hrvatsko. Ova predivna čipka je još davne 1937. nagrađena zlatnom medaljom na Svjetskom sajmu (EXPO) u Parizu.

Nemojte se obeshrabriti brojem batića, sve se može savladati! Na ovom masterclassu samouvjereno ćete svladati osnove i to u samo 90 minuta!

Prikladno za: početnike
Materijal i pribor su osigurani. Pribor vraćate učiteljicama nakon završetka radionice, a vama ostaje vaš rad, tj. napravljena čipka.
Broj mjesta: maks. 5
Trajanje: 90 minuta

Vaše instruktorice: Članice prve generacije Udruge majstorica lepoglavske čipke iz Varaždina. Bave se izradom čipke još od 1997., a podučavaju i vode udrugu od 2004. godine.

Udruga majstorica lepoglavske čipke

Predavanje Paula Skelin WEB Post

Suvremena interpretacija čipke u tehnici tiska za izradu kolekcije dizajna tekstila

Predavanje | 30 min.

Čipka je najljepša i najzahtjevnija vještina tekstilnog ručnog rada. Nacionalna baština je neiscrpan izvor inspiracije, te oblik izražavanja mnogim umjetnicima. Sinteza tradicije i suvremenosti, povratak klasičnom idealu koju umjetnici interpretiraju na suvremen način.

Upoznavši se s poviješću čipke, te čipkom kao vječnom inspiracijom umjetnicima, čipka je dizajnerici, Pauli Skelin, postala početak osobnog umjetničkog izraza kao inspiracija u oblikovanju suvremenog tekstila.
Inspirirajući se Lepoglavskom, Paškom i Hvarskom čipkom, kreirala je likovne predloške za tekstil. Na likovnim predlošcima čipka je prikazana kroz nov i moderan način, dekonstrukcija tradicionalne čipke, spoj suvremenog i tradicionalnog, čipka kao motiv prilagođena suvremenim potrebama i tehnologijama.

Trajanje: 30 minuta

Predavačica: Paula Skelin (1996. Zagreb) je mlada tesktilna dizajnerica, koja je 2022. diplomirala smjer dizajn tekstila na Tekstilno – tehnološkom fakultetu u Zagrebu.

U sklopu fakulteta sudjelovala je na raznim izložbama:
– 2018. Zagreb, Galerija Bernardo Bernardi, Izložba studentskih radova- Crta, Konac, Sashiko/ TTF/ kolegij : Kreiranje tekstila
– 2018. Zagreb, Tekstilno- tehnološki fakultet, Autorski radovi kao uzorci na tekstilnim torbama, / TTF Galerija
– 2019. Lepoglava, 23. Međunarodni festival čipke
– 2020. Zagreb, Sudjelovanje u sklopu fakulteta na tjednu Design Weeku , Identiteti
– 2021. Zagreb, Tekstilno- tehnološki fakultet, Izložba studentskih radova / TTF Galerija/ kolegij: Kreiranje tekstila
– 2021. Zagreb, Sudjelovanje u sklopu fakulteta na Design Weeku

Kreativno krpanje odjeće

MASTERCLASS za početnike | 2 sata

Radionicu možete rezervirati na stranici => KOTIZACIJE.
U cijenu masterclassa uračunata je ulaznica na festival, ne morate je dodatno kupovati.

Kreativnim krpanjem dragim odjevnim predmetima produžujemo vijek trajanja, a ujedno ih činimo posebnim i unikatnim. Na radionici ćemo proći kroz potreban alat za kreativno krpanje te tehnike vidljivog krpanja, nevidljivog krpanja i krpanja zakrpama.

Ovo je radionica za potpune početnike kako bi naučili novu vještinu krpanja i popravaka odjeće. Na radionicu je poželjno da PONESETE neki svoj odjevni predmet koji ćemo zajedno kreativno zakrpati. Kao osnovni alat za krpanje koristimo iglu i konac, a svi bi trebali otići s radionice s popravljenim odjevnim predmetom i znanjem kako kreativno zakrpati omiljenu odjeću.

Prikladno za: početnike
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: maks. 15
Trajanje: 2 sata

Vaša instruktorica: Snježana Horvatić Popović
Kao tekstilna dizajnerica i velika ljubiteljica mode, odavno sam shvatila da smjer današnje mode nikako nije održiv. Odjeću olako bacamo, ali i previše kupujemo, nemamo potrebne alate, znanje ili vrijeme za obnovu i popravak sitnih stvari, a i teško je naći nekoga za sitne popravke.
Zadnjih par godina intenzivno radim na neformalnoj edukaciji mladih i ostalih zainteresiranih kroz radionice kreativne prenamjene, brzog popravka, korištenja šivaće mašine, organizaciji razmjene odjeće te drugim načinima kako bih odjeći produžili životni vijek trajanja, odnosno korištenja. Inspiraciju pronalazim u starim i kvalitetnim odjevnim predmetima koje onda vrlo često prenamijenim u nešto “novo”, s novom funkcijom.
Najdraži posao mi je reparacija “starih” plišanih igračaka koji postaju opet kao nove, te zatim vidjeti zahvalna i vesela lica njihovih vlasnika.

Paramparam

Dobrobiti pletenja i kukičanja za pojedinca i zajednicu

Predavanje | 30 min.

Pletem i osjećam se bolje!

Terapijsko pletenje definira se kao kombinacija pletenja i znanja o njegovim dobrobitima te kako te dobrobiti iskoristiti za pomoć kod brojnih bolesti i u svrhu poboljšanja kvalitete života pojedinca. Osnove terapijskog pletenja postavila je Betsan Corkhill, a kroz njezinu Knitting Equation ©Stitchlinks upoznajemo se s mehanizmima djelovanja ovih aktivnosti. Prikazom inicijative Isprepletimo ruke ukazujemo na dvostruku dobit „knit for cause“ inicijativa te načinima na koje pletenjem i kukičanjem možemo utjecati na zajednicu.

Trajanje: 30 minuta

Predavačica: Sandra Kerovec, magistra edukacijske rehabilitacije, zaposlena u Dnevnom centru za rehabilitaciju i radne aktivnosti OZANA kao voditeljica Štrikefaj café-a“, inkluzivne radionice u kojoj se kroz zajedničke aktivnosti pletenja i kukičanja zainteresirani članovi zajednice i mlade i odrasle osobe s intelektualnim teškoćama druže i stvaraju.
Odgovorna za planiranje, organizaciju, pripremu i provođenje svih aktivnosti s posebnim naglaskom na integracijske i rehabilitacijsko-terapeutske aktivnosti s ciljem veće socijalne uključenosti svih. Posao podrazumijeva osmišljavanje, organizaciju i provođenja projekata i inicijativa utemeljenih na pletenju i kukičanju kroz koje se Štrikeraj café povezuje sa svima zainteresiranima, ukazuje na neke probleme i podržava te pomaže drugim potrebitim skupinama, promovirajući pritom pletenje i kukičanje i njihovih potencijalni terapijski učinak.

UDRUGA OZANA
Štrikeraj café

 

Vuneni blagdani

MASTERCLASS za početnike | 90 min.

Radionicu možete rezervirati na stranici => KOTIZACIJE.
U cijenu masterclassa uračunata je ulaznica na festival, ne morate je dodatno kupovati.

Najprije ćemo se kratko upoznati s osnovama filcanja, a zatim ćete izfilcati jednu figuricu po svom izboru: ovčicu, snjegovića ili figuru iz jaslica. Naučit ćemo izradu baze za figuricu, dodavanje elemenata i ukrašavanje.

Prikladno za: totalne početnike, kao i za one koji znaju osnove suhog filcanja
Materijal i pribor su osigurani. Sve što isfilcate skupa s priborom, nosite sa sobom kući.
Broj mjesta: maks. 10
Trajanje: 90 minuta

Vaša instruktorica: Diana Botica, po struci diplomirana ekonomistica hotelijerstva, po duši kreativka. Ručnim radovima se bavi od malih nogu, uz mamu i baku. Vuna je uvijek bila nešto što podsjeća na dom, mekano i toplo…Kad je otkrila filcanje otvorio joj se jedan potpuno novi svijet.
Bezbroj mogućnosti koje pruža ova tehnika i danas fascinira Dianu. Filcanjem možemo imitirati i slikarstvo i kiparstvo, izađivati odjevne predmete, obuću, nakit, ukrase…Na radionici ćemo odškrinuti vrata tog čarobnog vunenog svijeta u kojeg ćete se, nadamo se, i vi zaljubiti.

Sunčana čipka – Sikirevački motivi

2 besplatne radionice Sikirevačkih motiva, za početnike | 90 min.
Jedna radionica se održava u jutarnjem, a druga u poslijepodnevnom terminu.

Sikirevci, slavonsko selo u blizini Slavonskog Broda, poznati su po umijeću izrade sunčane čipke – motiva, koje je dobilo status zaštićenog nematerijalnog kulturnog dobra. Tradicija izrade motiva u Sikirevcima seže u 1928., a riječ je o vrsti čipke na iglu koja se izrađuje pomoću drvenih okvira. Motiv je lokalni naziv za sunčanu čipku. Budući da sunčana čipka djeluje kao zaseban segment, a ne kao niz koji se može proširivati i dodavati pri izradi, sama po sebi izgleda kao motiv koji se ubacivao u nošnju. Pretpostavlja se kako je zato i ostao ustaljen naziv motiv.

Na ovoj radionici upoznat ćete se sa specifičnim Sikirevačkim motivima. Svaki polaznik će izraditi jednu sunčanu čipku na drvenoj rami (okviru). Rame su dizajnirane u raznim oblicima; primjerice okrugli, kvadratni, srce, oko ili suza…

Prikladno za: početnike
Materijal i pribor su osigurani.
Broj mjesta: 10
Trajanje: 90 minuta
Vaše instruktorice: Članice udruge “Sikirevački motivi”

UDRUGA SIKIREVAČKI MOTIVI

Etno-modna revija “Heklanje”

Modna revija na temu početne i napredne radionice heklanja | 10-15 min.

Heklanje je ručni rad sveprisutan u svijetu jer jednu nit oblikujemo u željeni predmet pomoću jedne jednostavne alatke – HEKLANICE.

Heklanjem se mogu izraditi željeni motivi – čipke kako u jednoj, tako i u više boja te ukrasiti odjeća, posteljina, stoljnjaci, nadstoljnjaci,  salvete, zavjese-zastori, suncobrani, ukrasi za jelku….

U slavonskoj nošnji heklanjem se ukrašavaju gotovo svi dijelovi… krilca, podsuknje, rubine, kecelje, oplećci, marame oko vrata, pocalice, marame za glavu, otarci, muške gaće i košulje… Heklanje je vrlo trajan i postojan ručni rad te se kao takav koristio prvenstveno u izradi nošnji za rad – vezenki (za svečanije nošnje koristile su se čipke rađene tehnikom šlinganja, necanja, toleda, prandži ili zlatoveza).

Etno-modna revija “Šahovnica”

Modna revija u bojama šahovnice | 10-15 min.

U Hrvatskim nošnjama kao i na šahovnici sveprisutne su crvena i bijela boja. Naše bake su ih koristile najčešće u tkanju, vezu, heklanju, necanju, šlinganju… Mi naše nacionalne boje prezentiramo ovom kolekcijom koristeći kožu, tkanje, heklanje, necanje, vez, šlingu, toledo… Kolekcija “Šahovnica” predstavljena je u Mostaru, Beču, Dubrovniku, Metkoviću, Travniku, Celju, Zagrebu, Padovi i Zadru.

Što je u niti?

Predavanje | 30 min.

Prvi korak u očaravajući svijet pređa

Jeste li se ikad upitali zašto neka vuna pika, zašto svila sjaji, a lan tako paše ljeti? Na ovom predavanju poći ćemo u zanosan svijet vlakana, njihovog nastanka i obrade, kako bismo bolje shvatili materijale s kojima radimo.
Saznajte što ulazi u nit prediva, što čini vunu vunom i zašto svaka vuna nije ista, uz razgovor i primjere, pa ćete lakše uspješno spariti pređu s projektom. Neka ovo bude početak vašeg putovanja prema upoznavanju i razumijevanju šarenog i raznolikog svijeta niti.

Trajanje: 30 minuta

Predavačica: Tea Šilić, vl. obrta Igla i kukica
Za Teu sve je počelo s materijalima. Naučila je plesti jer su vuneni predmeti koje je željela nositi bili slabo dostupni u trgovinama. Kad je shvatila da su vunene pređe jednako teško dostupne, pokrenula je vlastitu mrežnu trgovinu pređama – Iglu i kukicu. Što je više radila s vunom i ostalim materijalima od kojih se izrađuju pređe, sve su je više oduševljavali. Pozadina u biologiji i zaštiti prirode omogućila joj je dublji uvid u nastanak i sastav tih čudesnih niti te ju je potaknula da širi i produbljuje znanje o sirovinama i izradi pređa. Sad ovo znanje i iskustvo želi podijeliti s vama, a kad ga poslušate, vidjet ćete kako je bolje razumijevanje niti korisno svakoj pletilji i pletaču.

 

Obrt Igla i kukica